Facebook
Youtube
Pinterest
Pinterest nagy
Google+
Blogger

Csapvíz, ásványvíz, tisztított víz

Az egészségünk megóvása szempontjából talán a legfontosabb dolog az, hogy tudjuk, honnan juthatunk tiszta, jó minőségű ivóvízhez. Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségben egészséges, káros anyagoktól mentes vizet, szinte minden más, az egészségünk érdekében tett erőfeszítés hiábavaló.

Az ásványvíz

A reklámok és a gyönyörű, tiszta forrásokat és hegyi patakokat idéző címkék azt szeretnék elhitetni velünk, hogy a legjobb dolog a világon a palackozott víz. Ez igen messze van az igazságtól.

 

Ha eddig azt gondolta, hogy ha ásványvizet iszik csapvíz helyett, azzal rengeteget tett az egészségéért, le kell, hogy lombozzuk. Természetesen vannak olyan palackozott vizek, amik jó minőségűek. Ezzel együtt bizony sok olyan víz is van a piacon, ami nem más, mint sima palackozott vezetékes víz – időnként szén-dioxiddal dúsítva.

 

A palackozott vízről annyit tudunk, hogy palackban van.

Ám, hogy valóban mi kerül abba a palackba, azt legfeljebb sejthetjük, de sajnos elég kevés adatunk van róla.

 

„Az ásványvizek származási helyüktől függően nem csak értékes ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem olyan, esetenként mérgező vagy ártalmas összetevőket is, mint az arzén, bór, fluorid vagy mangán.” Forrás: IPM

 

Egyébként gondoljon csak bele: milyen lehet az a víz, amit műanyag palackokba töltenek, néha napokon át szállítanak, majd hetekig raktároznak hőségben, néha a tűző napon? Még ha valóban kristálytiszta forrásból származna is, mi minden lesz abban, mire megissza, ami emberi szervezetbe nem való?

 

Például ftalátok és antimonok. Ezekben a műanyag palackokban kilónként átlag 300 mg antimon található, ami az arzénhoz hasonló mérgező hatású anyag. Az antimonok és a ftalátok kioldódásának mértéke is nagyban függ a tárolási hőmérséklettől, illetve a tárolás időtartamától. Tűző napon 3-4-szer annyi mérgező anyag oldódhat ki a palackokból a vízbe, mint szobahőmérsékleten.

 

Aztán itt az ásványi anyag mennyiségének a kérdése. A szakemberek szerint igenis lehet túl sok a vízben a kalcium: literenként 20 mg-nál több kalcium vagy magnézium tartalmú víz rendszeres fogyasztása megnöveli a vesekő kialakulásának a kockázatát. A nátriumtartalom is problémás lehet az érrendszerre gyakorolt hatása miatt, és gyerekeknek egyáltalán nem kéne magas szulfát- vagy sótartalmú vizet fogyasztaniuk.

 

Nem elhanyagolható szempont az ásványvizek környezetre gyakorolt hatása sem. Háromszor annyi víz szükséges egy palacknyi előállításához, mint amennyi a palackba kerül. A szállítás maga igen környezetszennyező hatású, ráadásul a palackok igen rossz hulladékok: 300 év alatt bomlanak el a környezetben.

 

A műanyagot 140 éve találták fel, és még mindig velünk van, egyre nagyobb halomban - a folyóinkban, a tengereinkben és a szeméttelepeken.

Ezzel szemben a szűrt víz tízszeres minőséget, ugyanakkor tizedannyi költséget jelent – mind a fogyasztónak, mind a környezetnek.

A csapvíz

Ön könnyen megissza a napi 2-3 liter vizet? És tudja, miért nem? Mert a szervezet pontosan tudja, mi a jó neki. A csapvíz, az nem olyan jó neki. Először is nem finom. Helyenként annyira rossz ízű, hogy nem csoda, ha inkább iszik az ember minden mást.

 

Másodszor pedig koszos. A rozsda meg a homok még hagyján, de az olyan apró szennyeződések, mint a baktériumok, gyógyszermaradványok, gyomirtó és nehézfémek tényleg kikezdik a szervezetet. Nem is beszélve a klórról, ami egy kifejezetten toxikus anyag, mégis simán beleöntik az ivóvizünkbe, fertőtlenítés gyanánt. Mi meg isszuk a hypós vizet, mert az most már meg van tisztítva…

 

Sokan meg vannak győződve róla, hogy a vezetékes víz Magyarországon teljesen ártalmatlan. Nos, ez nem így van. Valóban jobb a helyzet nálunk, mint a világ számos országában, ám ettől még nem tiszta a víz. Az EU-s szabályozás „biztonságos”-nak nevezi a határértékeket, nem pedig egészségesnek. A Dél-Dunántúlon a műtrágyázás miatt az ammónium és a nitrit a határértéket is hajlamos meghaladni bizonyos időszakokban. Ugyanez a helyzet az arzénnal, ami az ANTSZ tájékoztatása szerint közel 500 települést érint az országban, így több, mint másfélmillió ember issza az arzénos vizet. A legtöbb helyen az arzén jelenlegi mennyisége az ötszöröse az EU által megengedett határértéknek

 

Mi a megoldás?

Természetesen a tisztított víz - ám abból sem mindegy, milyen fajta. A helyzet az, hogy ha nem szűrjük meg a vizet, mielőtt az a szervezetünkbe jutna, akkor a szervezet kénytelen szűrni. Ám ez messze túl sok a vesének, nem beszélve arról, hogy amíg ezzel bíbelődünk, nincs tiszta víz, ami kimossa a méreganyagokat a testünkből.

 

A fordított ozmózissal működő szűrő készíti a legegészségesebb vizet, ám teljesen ásványi anyag mentessé teszi azt, ezért láttuk el ásványi anyag visszasózó patronnal.

 

Ha egyszer a vizet megfosztjuk az ásványi anyagoktól, a pH lecsökken, és a víz agresszívvá válik. A víz természeténél fogva mindig arra törekszik, hogy a pH-t helyreállítsa, így ha huzamosabb ideig ilyen vizet iszunk, az a szervezetből fogja elvonni az ott található ásványi anyagokat. Ezért ezt a vizet csak kúra szerűen szoktuk ajánlani, vagy a Duble Helix Water-hez, melynek fogyasztásához kifejezetten nagy tisztaságú vízre van szükség. A többi ozmózis membránnal felszerelt készülékünket úgynevezett visszasózó patronnal felszerelve értékesítjük, ami a legfontosabb ásványi anyagokat vissza pótolja a tiszta vízbe, pont olyan arányban, ami jó a szervezetnek.

 

A legújabb technológiájú víztisztítók úgynevezett szelektív szűrést alkalmaznak: több lépcsőben szűrnek, és valóban csak a káros anyagokat távolítják el. Emellett kisebbek, hatékonyabbak és gazdaságosabbak is.

 

Tehát a szervezet számára hasznos, mérsékelt ásványianyag-tartalommal bíró, igazán tiszta vízhez nem a csapból, és nem is a palackból juthatunk. A legjobb minőségű víz a szelektív szűrésű víztisztítókból érkezik, amilyen például az ultraszűrős készülékünk is.