Facebook
Youtube
Pinterest
Pinterest nagy
Google+
Blogger

Hogyan működik?

ph


Néhány további példa pH értékekre:

•  Gyomorsav: 1,1 

•  Almalé: 2,9-3,3
•  Kóla: 3,4
•  Gyomorsavlekötő tabletták: 10,5
•  Háztartási öblítő 12,6 

•  Ozmózisos víz (lúgosító nélkül): 6,5-6,8

•  Ultraszűrős tisztított víz (lúgosító nélkül): 7,1-7,3

•  Ultraszűrős tisztított víz lúgosító filterrel: 8,7-9,5

 

Mi az, hogy a víznek antioxidáns hatása van?

Az oxidáló illetve redukáló képességet mérni lehet. Ezt az az ORP érték (Oxidációs Redukciós Potenciál) fejezi ki, általában egy 1000-től -1000-ig terjedő skálával. A pozitív mérési tartományban oxidáló képességet mér, míg a negatív tartományban redukáló képességet. Az oxidáció a redukció ellentéte. A + töltéssel rendelkező szabad gyökök szempontjából a minél nagyobb redukciós képesség a jó.

Az történik, hogy a vízben a szabad negatív töltéssel rendelkező OH- ionok semlegesíteni tudják az anyagcsere során létrejövő (sőt, a levegőszennyezés, előre gyártott ételek, tartósítószerek, színezékek által a szervezetbe került) pozitív töltéssel rendelkező szabad gyököket azáltal, hogy negatív töltésű elektront adnak át. Így a további káros oxidációs folyamatot csökkentik, illetve megakadályozzák.

Tehát egyszerűbben: az ORP a mínusz tartományban az antioxidáns (oxidáció csökkentő=redukció) hatást (képességet) jelöli számértékekben kifejezve. Így olyan hatással bír, mint az antioxidánsok (A, C , E vitaminok, stb.). A Coventina lúgos-ionizált tisztított vizének negative az ORP-je, és a fent leírt módon antioxidáns hatással bír.

 

A Távoli Infravörös Sugarakról

A távoli infravörös sugarak a napfény szemmel nem látható fénysugarainak azon tartományához tartoznak, melyek hullámhossza 5 és 1000 mikron között található.

Biotechnológiai kutatások kiderítették, hogy az infravörös sugarak fontos szerepet játszanak az élő szervezetek kialakulásában és növekedésében. Ezért is nevezik “bioenergetikai sugaraknak”.

A Földi életformák alapja a víz. Az ember 70-80%-ban vízből áll, életkortól függően. A vízmolekulák állandó rezgésben vannak. Mivel hasonló rezgéssel rendelkeznek, mint az infravörös sugarak, ezért a hasonló rezgésszám miatt összegződnek, ami kiváltja a víz ionizálását hydrogen (H+) és hidroxid (OH–) ionokra. Ezt a folyamatot a víz “aktiválásának” nevezzük.

Az ilyen “aktivált víz“ hatása az emberi szervezetre a következő:

  •  növeli a szervezet oxigén szintjét
  •  javítja a vérkeringést a mérgek eltávolításával
  •  segít a káros anyagcsere-melléktermékek eltávolításában
  •  gátolja a szervezet elsavasodását
  •  hozzájárul az idegrendszer megfelelő müködéséhez

Az infravörös sugarak felosztása:

Közeli infravörös sugarak

0.75~1.5 µm (micrometer)

Közepes infravörös sugarak

1.5~5.6 µm

Távoli infravörös sugarak

5.6~1000 µm

 

rontgen

Az infravörös sugárzás alkalmazásai közé tartoznak továbbá :

  •  bakériumok és penészgombák növekedésének gátlása
  •  fájdalom csillapítása
  •  a sejtek gyorsabb regenerálódásának serkentése
  •  a koleszterinszint normalizálása
  •  a víz ízének javítása
  •  a levegő tisztítása
  •  infraszaunák alkalmazása

Tudományosan bizonyított, hogy az infravörös sugárzás hatékonyan képes támogatni a szervezetet az egészségmegőrzésben és a gyógyulási folyamatokban. Mindeddig semmiféle káros mellékhatása nem ismert.

 

Hogyan megy végbe a lúgosítás?

A lúgosítást egy többféle kerámia gömböket és tiszta magnéziumot tartalmazó szűrőegység végzi, mely képes a gömbökből kibocsájtott infravörös sugárzással a nagyobb (12-13 molekulából álló) vízmolekula csoportosulásokat kisebbekké (5-6 összekapcsolódott vízmolekula) bontani. Kisebb részekre bontja a víz szerkezetét, ilyen például a Kangen víz is.

A sugárzás rezgése tovább fokozza a vízmolekulák rezgését, és ez okozza a molekulacsoportosulások leválását. Továbbá a kerámiák képesek anionok (negatív ionok) kibocsátására és nagyon csekély elektromos áram generálására is. Ezen kívül hasznos lúgosító elemeket (Ca, Mg, Na, K) bocsátanak a vízbe. Mindezek együttesen a víz lúgosságát és antioxidáns értékét (negatív ORP érték) eredményezik vagyis az ionizált-lúgos vizet.

 

A kerámiagömbökről bővebben

A kerámiák igen összetett anyagok keverékéből állnak. Ezek között megtalálható a fotókatalizátorként működő titanium-dioxid, mely a gyártás során történt aktiválás miatt képes arra, hogy távoli infravörös sugárzást bocsájtson ki (az aktiválást vagy feltöltést UV sugárzással végzik).

A kerámiák a távoli infravörös sugarak kibocsájtása és az igen csekély elektomosság generálása révén a nagyobb vízmolekula csoportosulásokat (klasztereket, 12-13 összekapcsolódott vízmolekula) kissebbekre (5-6-os vízmolekula csoport) bontják.

Hogyan is megy ez végbe? A távoli infravörös sugárzásnak is megvan a maga frekvenciája tehát rezgésszáma, rezgése. A vízmolekulák laza kötéssel kapcsolódnak össze (ezek a klaszterek), ugyanakkor állandó rezgésben vannak. Ehhez a rezgéshez adódik hozzá a kerámia gömbök általi rezgés, amely már elegendő arra, hogy a víz klasztereket szétválassza.

Mindezt tudományosan nukleáris rezonancia mérésével fejezik ki. Ez értékekben kifejezve kb. 127 Hz-ről 62 Hz-re való csökkentést jelent (a mért értékek a normal csapvízre vonatkoznak bár lényeges eltérések víztipusonként előfordulnak és erre még hatással van a víz hőmérséklete is).

A sokszínű és igen összetett alkotóelemekből adódóan a szinergikus hatás (amikor az egyes elemek együttes teljesítménye nagyobb, mintha a külön-külön teljesítményüket összeadnánk) érvényesül, ami a hatásfok jelentős növekedésével jár.

Az ionizálási folyamat a negatív ionok és a vízbe kibocsájtott mikroelemek (kalcium, magnézium, kálum, nátrium, cink stb.) segítségével történik, a kerámiák az őket alkotó anyagok különleges összetétele és együttese révén válnak képessé erre. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy mivel a kerámiagömbök porózusos szerkezetűek (kb. 3000 parányi lyuk található egyetlen kerámiagömbben), így a vízzel érintkező felületük – és ezzel együtt a hatékonyságuk - a sokszorosára nő.

A kerámiák alkalmazása nagyon sokrétű: a vízminőség javításától kezdve gyógyászati termékeken keresztül az ipar számos területeire is kiterjed. Alkalmazzák a kozmetikumok gyártásánál, és a wellness ipar területén is (szauna, levegőtisztítás).

 

Az ultraszűrő membrán

Az UF (Ultra Filter) membránszűrő eltávolítja a vízben lévő apró szennyeződéseket a membrán felületén elosztott parányi lenyomaton keresztül 0,01~0,04 mikron méretig, miközben a víz apró ásványi összetevői tovább haladnak. Kiváló teljesítménye miatt széles választékban alkalmazzák az otthoni víztisztítástól az ipari szennyvizek kezeléséig, szupertiszta gyártási folyamatokban, és a gyógyszeripar területén. Poliszulfon anyagának köszönhetően hőálló, és igen tartós a vegyi anyagokkal szemben.

 

uf

 

Az UF membránszűrő a nevét a burkolaton belül található membrán huzalokról kapta. Ezek a membránok körülbelül 1-2 mm átmérőjűek, csőszerű felépítéssel, a belsejük 0,2-0,3 mm átmérőjű. Működésük egyszerű: a víz a szűrő házon belül csak úgy tud tovább jutni, ha a membránok falán keresztül áthalad, és a membránokban lévő vékony kivezetéseken kifolyik a szűrő testből.

Az eljárás fordítva is működik: a vékony kivezetéseken folyik be a tisztítandó víz, és a membránok falán áthaladva tisztul meg. Ezeken a pórusokon áthaladva a vízből képes kiszűrni a legtöbb baktériumot és az esetleges vírusok nagy részét is. Ezen felül megszűri a nehézfémeket és minden olyan részecskét, mely a pórusok méreténél nagyobb. A szűrés ebben az esetben a szénszűrőkkel ellentétben csak abszorpcióval történik, azaz csak fizikai hálós szerkezetével szűri ki a szennyeződéseket.

 

Mi az a RO (Reverse Osmosis), vagyis a fordított ozmózis?

Az angol RO rövidítés (Reverse Osmosis) magyar jelentése fordított ozmózis. A fordított ozmózis a szennyeződések 95-98%-át képes eltávolítani. Házi víztisztításra és ipari felhasználásra egyaránt alkalmazzák. Ide tartozik a tengervízből való nagymennyiségű tiszta ivóvíz előállítása is. Egyszerűen: a fordított ozmózis egy olyan víztisztítási eljárás, ahol a vizet átpréselik egy mikroszkopikus pórusokkal ellátott membránon. Így csak a tiszta víz tud áthaladni rajta, a sók, a szennyeződések, baktériumok és vírusok a lefolyóba kerülnek kivezetésre.

A membrán több, vékony rétegből tevődik össze, melyek spirális alakban fel vannak tekerve egy műanyag, furatokkal ellátott cső körül. A membrán pórusai olyan parányiak, hogy a vízmolekulákat átengedi, de a vízben található oldott száraz anyagokat, szennyeződéseket visszatartja. Amikor a beáramló víz keresztülhalad a membrán felszínén, a vízmolekulák behatolnak a membrán felszínébe és spirál alakban körbefolyva a cső közepén összegyűlnek - ez a tisztított víz. A hátra maradt szennyeződések fennakadnak, és a továbbáramló vízzel a lefolyóba kerülnek kivezetésre.